Antequera, Herradura och Almunécar

mars 13, 2020 Av av AoBtillsammans

En konstig tid kommer lite för nära oss. Museer, intressanta platser är stängda på grund av viruset. Vad finns att göra? Med kunskapen som Bert o Bodil besitter så finns det lösningar. Vi drar runt i mindre byar som dels har en intressant historia och dels är oerhört vackra.

Vi beger oss först upp i bergen på väldigt höga höjder mot staden Antequera som har en djup historia från 3:e årtusendet f.kr. Men innan vi kommer till Antequera så gör vi ett stopp vid reservatsdammen La Vinuela som bl.a ger vatten till de nedre byarna. Hänförande utsikt över bergen Sierra Tejeda-Almijara.

Helt plötsligt några minuter senare så känner vi av skånska landskap om vi nu bortser från att vi är uppe på nära 500 meter ö.h. Även här en sagolik utsikt och då med rapsfält i förgrunden…det doftade verkligen raps, dock inte som hemma, den är långt starkare. Men vi blir glada av att se rapsen blomma här som ni säkert förstår.

Antequera är magnifikt med med en otrolig utsikt över det bördiga jordbruksområdet skapat under den moriska tiden och som än idag är en viktig centralort för jordbruksprodukter. Njuter av den milsvida utsikten. Lägg märke till klippan i bilden. Påminner om ett liggande indianhuvud.

Från toppen av kullen som bilden är tagen finns spännande några Megalitgravar/Storstensgravar, här kallade Dolmen från neolitikum/yngre stenåldern. Hur fick man upp dessa stora stenar? Idag behövs stora lyftkranar… I vilket fall som helst är det imponerande. En del av detta område anses vara större än Stonehenge i England och området har skyddats av Unesco. I vissa stycken påminner den om Kungagraven i Kivik.

Almunécar

Öster om Nerja ligger Almunécar som även denna stad utmed Medelhavet erbjuder en härlig strandpromenad. För oss avslutas den på höjden av Penones San Cristobal som bjuder på en magnifik utsikt över staden.

Den pittoreska byn La Herradura blev dagens sista mål före återkomsten till Nerja. En ypperligt god lunch intogs på restaurang Il Bambu. Oj vad gott! Den kan vi verkligen rekommendera på alla sätt. Ligger nere i den mjuka strandmiljön och i den gröna palmen intill sjunger (skränar )några gröna parakiter..troligen lockrop eller?