Ställplats April 2020

april 25, 2020 Av av AoBtillsammans

Sedan vi kom hem från Portugal och skött oss tycker vi alla fall med att hålla oss i egen karantän bortåt 20 dagar, jobbat med trädgården, fixat allt möjligt som vi faktiskt låg lite efter med, så lockar nya ideer ändå. En av de bästa tiderna är ju nu med allt som växer fram i naturen och olika djur som känner att nu, nu börjar livet på nytt.

Vad blev det av detta tro…jo, så här är det. Vi kände för att byta miljö några dagar. Ganska nära oss och framförallt i samma region så finns det en omtalad ställplats i Persköp, väldigt nära Eket i Örkelljunga kommun. Vi kollar..finns det plats till oss? Jovisst, men vänta inte för länge säger Yngve som sköter om allt här. Vi drog dit, tog ca 40 minuter från Jonstorp och det fanns flera platser kvar, bra avstånd mellan husbilarna och väldigt vackert belägen intill en liten damm.

Det dröjde inte länge förrän det kom fler och fler som sökte plats. Vädret var ju helt fantastiskt så vi fann oss snart i den trivsamma miljön. Här var inte trångbott, alla glada över att ha funnit en plats för avkoppling från det grymma som nu fallit över oss alla. Här är rent och fint, även om vi använder vår egen toa och tvättmöjligheter så sköts det otroligt bra..man kan inte låta bli att tänka tanken, om man varit lika noga och omsorgsfulla på ställen där allt började hade vi kanske inte fått hit coronan…

Runt om ställplatsen finns flera stigar, bara att ta med kaffet i termosen och tex. sitta på höjden i bokskogen med fin utsikt över Hallandsåsen.

Vi kollade omgivningarna och fann några skogsvägar som ledde oss in till några dammar där vi lugnt kunde sitta och spana fågel. Inte en människa i sikte. Plötsligt dök en Röd Glada över oss, ville nog kolla vad vi var för några..svävade länge över oss och vi fick några bra bilder.

Röd Glada, en tjusig rovfågel som ökat i södra Sverige. 1972 fanns bara 19 röda glador i Sverige. Aktiv förföljelse, i kombination med miljögifter, gjorde att den var på väg att försvinna helt som häckande fågel i landet. Tack vare fridlysning och minskad användning av gifter i bl.a. jordbruket har dock den röda gladan kunnat komma tillbaka. År 2009 fanns det 1950 häckande par i Sverige, varav de allra flesta återfanns i Skåne.

I vattnet simmade tre snokar över till andra sidan kanten, en strömstare stack iväg när den fick syn på på två konstiga prickar som inte brukar vara här. Korpen kom flygande över oss med ett ägg i näbben, gåsägg från grågåsen i dammen eller från hönsen från gården intill, ja det vet vi förstås inte men nu har vi sett den två gånger med ägg i näbben till sina ungar så lite fundersamma är vi förstås.

Snoken simmar oerhört bra och är en fiende till fågelarter som häckar i strandkanten. Deras ägg är en mumsig middag för snoken.

Grågås fångad i flykten från dammen nära ställplatsen. Det som är extra kul är att de förde ett jädrans livs strax före de skulle ge sig iväg, så det vara bara att vara förberedd med kameran, för plötsligt hände det.

Ställplatsens damm fick besök av ett Knipa par. Ganska vanlig över hela landet men vi hade inga bilder på dem tidigare, vi hann med några knäpp innan de lyfte och drog och är klart glada för det.
Ställplatsen bjuder på vyer i blå tímmen ner mot dammen. Här är fridfullt och härligt att vara. För 180:- dygnet får man bra plats, trevliga grannar med 4-5 meter mellan varandra och ypperlig service på området. Vi gläds åt denna plats och återkommer absolut inom kort.