Barcelona

mars 9, 2020 Av av AoBtillsammans
Sagrada Familia

Att besöka Barcelona och dess höjdpunkter kändes bara så nödvändigt med stadens många sevärdheter. Det kan bara konstateras att den behöver långt mer än en dag för att se och hinna med att njuta av allt. Vi valde att inte köra in med husbilen utan tog tåget från Pineda de Mar. På en timme så var vi mitt i staden. Coronaviruset har börjat ge sig till känna i många länder och det är med respekt som vi åker till en storstad som denna där många besökare kommer från just andra länder. Självklart så undvek vi stora folksamlingar. Sagrada Familia, Gaudis otroliga mästerverk som byggs än idag både berör och skapar beundran av dess konstruktion såväl ute som inne i katedralen. Vilka detaljer och vilka skapelser! Vi blir förstummade. När ska den egentligen anses som färdig frågar alla? Jo ett av svaren vi fick var att den blir är planerad vara klar till 2026, det är då 100 år sedan Gaudi avled och det ska tydligen vara målet…fast, den som lever får ju se.

Utsikt över Barcelona från Park Güell

Det bästa valet med att besöka nya städer är att ta Hop on Hop off bussar, då får man direkt en plan genom rundturen över hur en stad som Barcelona är uppbyggd i alla väderstreck för att sedan ta sig till fots till olika sevärdheter och finna egna fotovinklar. Staden är större än man tror, så vi fick jobba på ordentligt.

Park Güell högt upp i kanten av staden är en höjdare på mer än ett sätt. Parken kom till genom ett samarbete mellan Antoni Gaudi och Eusebi Güell i 1900- talets början. Från början planerad till ett nytt bostadsområde som aldrig blev av på grund av för höga kostnader. Parken uppläts enligt Güells önskan vid hans död att den skulle tillfalla staden som en park med möjlighet att njuta av för alla. Byggnaderna i parken har en tydlig stil av Gaudi som ställde stora krav.Han bodde dessutom i en av byggnaderna i området. Samarbetet mellan en stor konstnär och en rik Patron fungerade men inte idéen om att bygga exklusiva hus. Det är ett mycket imponerade område och väl värt ett besök. Promenera dit tar långt tid, ta bussen!

1994 blev Park Güell usett av Unesco som ett våra världsarv.