Fjällbyn Ammarnäs

juli 5, 2019 Av av AoBtillsammans
Flygfoto över Ammarnäs med Vindelälven som kommer in till höger i bild

Till Ammarnäs kom vi första gång 2010 och redan då satte sig byn djupt i våra själar. Då visste vi inte om vad som sedan skulle hända framöver även om vi 2009 hade med Vindelälven i vår stora utomhusutställning ”Svenska Omvägar – Swedish Detours”. Ammarnäs är fjällbyn som ligger närmast nationalälven Vindelälvens upprinningsområde och skulle få en framskjuten roll i den bok som vi kom att arbeta med under 5 år och som blev verklighet 2015.

I Ammarnäs bor det 88 personer. Byn som ligger nära Vindelfjällen har stor aktivitet under hela året och är mycket välbesökt av folk från hela världen. Här har vi levt under en lång tid då arbetet med boken om Vindelälven blev till. Byn har också till stora delar varit vårt utgångsläge för alla timmar i luften med helikopter.

Vi har all anledning att återkomma till både Vindelälven och Ammarnäs på vår resa upp till Nordkap. Ett av världens största biosfärområde ska nämligen invigas den 17 augusti i Vindeln intill den brusande älven. Vi ska medverka då och är på plats med bok och utställning. Så bloggen kommer att få en större fördjupning av vår första nationalälv framöver.