Guadelest

mars 9, 2020 Av av AoBtillsammans
Utsikten från vägen upp mot Guadelest.

Efter vattenfallen i Algar som beger vi oss upp mot El Castell de Guadelest. Det blir ibland att lufta trumhinnorna, speciellt när vi ser att våra vattenflaskor trycks ihop av den höga höjden…Som ni säkert förstår så är det inte husbilen som får kämpa sig upp utan det är Anitas lilla Nissan Micra som klarar det fint med Annika bakom ratten. Utsikten bakom oss ut mot medelhavet är hänförande vackert. Strax före den lilla 1000 åriga staden ser vi från vägen byn och det blir klart en bra fotovinkel, vi förstår hur byn är byggd på berget. Hur bar man sig åt egentligen för att kunna bygga så?

Visserligen liten, dock är det så att den får ta emot ca 2 miljoner besökare årligen så vi är inte ensamma men just nu är det mera plats. Slottet ovan staden byggdes av morerna på 1100-talet och var en strategisk plats för dem. Befästningen har bara en ingång, uthuggen ur berget, det var då lättare att se fienden i tid. Morerna förlorade några århundraden senare mark och spanjorerna tog över. Spännande historia att få ta del av.

Befästningens ingång

Från höjden ser man Guadelest reservoar. Den grönfärgade dammen, 80 meter djup som förser näraliggande byar och städer med vatten. Nära byn finns en bra ställplats för husbil men då måste vi förmodligen ta vägen dit via Alcoi med tanke på de långa krävande backarna. Inte omöjligt att vi återkommer, här finns väldigt mycket att njuta av..härligt härligt med andra ord.

Ointagligt?