Honningsvåg

juli 30, 2019 Av av AoBtillsammans

Med viss tveksamhet lämnar vi Nordkapp den 30 juli, vädret har inte förbättrats och vi tar sikte på att besöka Honningsvåg på återvägen.

Vägen går nu rejält nedåt och det är bara att ta det lugnt, med regn på vägen så kan det vara lite halt. Sikten kunde varit lite bättre men strax före Norges nordligaste stad, Honningsvåg så får vi en bättre utsiktsbild.

Ett par snabba bilder ser vi ut över kanten där det tydligen har hänt olyckor tidigare med tanke på korset och blommorna.

Samtidigt som vi anländer till Honningsvåg gör Hurtigruttens fartyg MS Richard With sitt anlöp. Fartyget bär grundaren av Hurtigruttens namn. Vi har lite tur, det ljusnar och vi strövar runt i stadens olika hörn. Här finns Nordkappsmuseet som visar hur det har varit att leva här uppe på en plats som faller i mörker under 2 månader från november. Andra världskrigets historia här med bl.a tyskarnas reträtt där det bara var träkyrkan som klarade sig vilken blev en tillflykt för ortsborna. En unik historia. Enligt uppgift så bor det ca 2.500 personer här som i huvudsak försörjer sig på fiske.

Staden är ett av Norges största fiskelägen med fiskförädling och annan industri relaterad till fiske. Den är en stor utgångspunkt för vidare färd med buss upp till Nordkapp och många turister kommer denna vägen med Hurtigrutten och andra kryssningsfartyg där ett låg inne just nu.

En skylt på väggen tilldrar vårt intresse…

Icebar…det finns tydligen på fler ställen än i Jukkasjärvi. Måste kollas!