Kalixälven

juli 27, 2019 Av av AoBtillsammans

Vårt nästa mål är Kalixälven som även den blev nationalälv 1993, Vägen dit blir att använda oss av några större vägar som E4 fram till Töre där vi viker av till Överkalix på väg E10. Det känns rätt okej även om vi gärna undviker dessa vägar. Vid Överkalix väljer vi väg 392 mot Korpilombolo som går mycket lugnare, lätta att stanna för att få några bra bilder.

Vägen följer Kalixälven och det blir klart ett stopp för några bilder.

Inom kort når vi den häftiga delen av Kalixälven – Jokkfall. När vi kommer dit så ska just en av världens största (påstår de i alla fall) fisketävlingar starta. Det finns gott om fiskeentusiaster här och det går livligt till.

Jokkfall brusar ordentligt och det är ganska svårt att höra vad vi säger till varandra. Ett häftigt och fartfyllt fall i nationalälven- Kalixälven.
Vi undrade lite vad vinnarfisken vägde och läser senare att Jerry Nilsson, Råneå, tog hem segern vid Harrens dag. Vinnarharren mätte 40 centimeter och vikten 588 gram gav första priset, 20 000 kronor. Inte dåligt det inte…

Kalixälvens resa går från Kebnekaisemassivet i Lappland och vidare genom Norrbotten i 43 mil ut i Bottenviken förbi staden Kalix. Älven är unik i sitt slag, endast här finns det en s.k. bifurkation då två älvar lämnar vatten till varandra via Tärendöälven som är länken mellan Kalixälven och Torneälv. Från den ena till den andra nationalälven så att säga.