Malaga

mars 14, 2020 Av av AoBtillsammans
Malagas hamnpromenad

Malaga. För några år sedan hamnade vi här med goda vänner Börje och Gunnel och det blev en rolig första gång i denna stad som har så mycket att bjuda på. Nu blev det ett kärt återseende. Minne dök upp och nya kom till. Vi ser två stora kryssningsskepp ligga för ankar. Vi förstår senare att dessa var de två sista kanske denna våren då man nu valt att stoppa alla angöringar av kryssningsskepp till Spanien.

Malaga har stor bredd och utbud av det mesta och det ska vi fylla på senare när vi nått en ställplats med el vilket inte erbjuds här i Tarifa där vi står mitt i stan, nära strand och hav.

En av Malagas stora sevärdhet är borgen Castillo de Gibralfaro som byggdes på 900-talet av en arabisk kalif. Utsikten från borgen är magnifik och man förstår vad den hade för betydelse en gång i tiden. Borgen är viktig än idag för stadens besökare, så viktig att den ingår stadens sigill och fana. Nedanför borgen ligger det medeltida moriska fortet Alcazaba med sina vackra fontäner och trädgårdar där vi nu står och tar våra utsiktsbilder över staden.
Utsikten från Alcazaba mot staden, längre upp till borgen kan man ta sig med buss eller taxi om man inte orkar att gå hela vägen i alla trappor och branta stenbelagda vägar.

Nedanför oss blommar ett stort jakarandaträd med sina blålila blommor.

Malaga har ett stort, för att inte säga mycket stort utbud av goda matställen och barer. Att vandra runt i de härliga, trånga gränderna är hur roligt som helst. En av våra favoriter är friterade räkor i vitlök och det fann vi här 2014…bland den största portion vi fått.. letade men fann inte restaurangen denna gången. Det betyder att vi måste komma tillbaka eller hur? Dock sprang vi på den stora restaurangen El Pimpi som var en höjdare även den. Kan varmt rekommenderas!

En av El Pimpis entréer

Antigua Casa de Guardia – Malagas äldsta vinbar utan skylt och lite avsides på en bakgata bakom stora trädörrar finner vi den gamla vinbaren som öppnade år 1840. Ett hett tips från goda vännerna Bo-Göte och Kristina och som vi nu får njuta av tillsammans med Bert och Bodil. Vi smakar på det lokala vinet gjort på en blandning av muscat- och pedro ximenez-druvor. Sött så det förslår men med ljuv eftersmak. Här kastar man dricksen direkt i hinken…dvs om man träffar..

Vi vandrar genom stadens gator och torg. Kommer fram till Plaza de la Constitución. Här på torget finns något som tilldrar oss vårt intresse. I torgets stenar har man gjutit in kopior på tryckplåtar i större format. De representerar de tidningssidor när Spanien antog den nya grundlagen efter Francotiden 1978. Vi båda kommer från grafiska branschen och har medverkat till att Helsingborg har Nordens största tryckerimuseum och här kom en ny idé fram…

En något förstorad tryckplåt som inspirerat till ny idé.

Vi avslutar dagen i Malaga med att besöka eller snarare uppleva den spektakulära utställningen om Gustav Klimt och hans skapelser.

”Klimts guldperiod” med konstverk av Gustav Klimt som är Österrikes mest kända och betydelsefulla konstnär kommer visas här från den 17 januari. Hur det ser ut idag i coronatider med öppethållande vet vi dock inte.

Gustav Klimt som föddes 1862 i Wien var avgörande för den moderna konstens utveckling – inte minst för abstrakt måleri samt Kubismen. Klimts tavlor räknas idag till de dyraste i världen. En av de dyraste såldes för ca 1 miljard kronor på en auktion i New York!

Utställningen består av målningar, musik och ljusteknik för att skapa miljöer för en ny typ av publik. På mjuka sittdynor njuter vi av en otroligt fin ock känslosam visning på golv, tak och väggar.
Det är arrangören Nomad Art som ligger bakom utställningen. Kommer den att visas i vår närhet ser vi den gärna igen.