Midnattssolens rike

juli 29, 2019 Av av AoBtillsammans

Vi tar ut riktningen till Nordkapön och väljer E6 via Lakselv och Oldefjord. Vi har på våra omvägar passerat Polcirkeln ett antal gånger och vid denna tid på året så befinner vi oss i Midnattssolens rike. Vi hoppas hinna fram så vi ser solen doppa sig lite i havet från spetsen av klippan. På nåt sätt så blir man inte trött, det är ljust hela dygnet och förmodligen vill inte hjärnan hänga med.

Strax norr om Lakselv så stannar vi för att fotografera den yttre delen av Stabbursdalens nationalpark mot havet där en större flock renar går och betar.

Lite tur måste vi ha. Precis vid ingången till nationalparken står polisen och mäter hastigheten, fast åt andra hållet…I och för sig är vi inte oroliga, vi håller hastigheten ändå. Det är inte bara bensinen som är dyr i Norge…

Vägen mellan Lakselv och Oldefjord fram till den långa Nordkapptunneln är fantastisk och bjuder på många sköna vyer, kargt landskap med lika vacker kuststräcka. Ibland känner vi oss helt ensamma och känslan av en slags frihet kommer till oss.

Från folktomt till bil och cykel. Häftigt att ge sig ut till Nordkap på cykel, en tuff sträcka som går både upp och ner..fast mest upp verkar det som.
En liten fiskeby vid Indre Billefjord skapar civilisationskänsla

Snart är vi framme vid Nordkappstunneln.. Annika ryser, hon gillar inte tunnlar och speciellt inte så långa som 6.875 meter. Som inte detta räcker så far vi ner 212 meter under havsytan. Annika brukar försöka hålla andan i tunnlar tills vi kommer ut på andra sidan men det funkar inte här…

Tunneln började byggas 1993 och blev klar för trafik 15 juni 1999. Den förbinder ön Magerøya med norska fastlandet. Fram till 2012 var den belagd med vägtull och idag åker man gratis. Vår nya gps i bilen visade hela tiden hur långt man har kvar till utgången och det lugnade min kära hustru lite.
Ut ur tunneln och ett nytt landskap visar sig. Nu är det spännande, vi har inte så långt kvar till målet.
4,5 mil kvar känns inte så långt efter ha kört lite mer än 110 mil från starten i Vindeln
Längs med E69 ligger några få byar som ger en annan karaktär åt landskapet. Båda bilderna är från Sarnes på Magerøya. Den mörka toppen – ön bakom är Store Altsula.

Vädret tätar sig och mörka moln fyller den blå himlen. Vi hade tänkt att stanna till i Honningsvåg men det får bli på tillbakaresan.

Scandic Nordkapp och Nordkapp camping i Honningsvåg ligger nära E69 och vi tar en snabb bild i förbifarten.

Vägen norrut och ännu mer uppåt slingrar sig mellan bergen, inga vägräcken och ibland djupa kanter gör att vi båda håller koll.

…usch, det ser verkligen inte lovande ut. Dimman tjocknar och vi tappar lite av vårt glada humör..tänk om vi bara får sånt här. Vad tror ni? Kolla nästa inlägg!