Mot Nordkap

juni 24, 2019 Av av AoBtillsammans

Den 24 juni 2019 har vi packat färdigt, tror vi alla fall, det är likadant varje gång vi ska ut på en längre runda som denna som ska hålla på till slutet av augusti. Den 17 augusti ska Sveriges nys biosfärområde invigas i Vindeln och vi kommer att medverka vid invigningen tillsammans med flera goda vänner från hela landet.

Bilen är fullpackad till max. En hel del är material till invigningen som nya markissidor, böcker, bord med mera. Det kommer som tur är bara följa med oss upp för avlastning i Vindeln, sen kan vi mysa lite extra.

Vi testar all utrusning hemma.

Röttle by

Det finns många platser vi vill se längs vägen. Vi kollar ett tips om lilla Röttle by strax söder om Gränna. Den lilla vackra byn med historia från senare delen av 1200-talet har mycket att berätta med sin fina trähusbebyggelse från 1700-1800-talet samt intill den minst lika vackra naturen med ett stort brusande vattenfall.

Det stora fallet i ravinen nedanför resterna av den gamla kvarnen ”Jerusalem”

Greve Per Brahe den yngre var ägare av Röttle by 1641. Han förstod att vattenkraften kunde nyttjas och anlade en rad verkstäder längs ån, bland annat vapensmedja. Det skapades vantmakarestamp, krutstamp, hammarsmedja, polerkvarn, borrbruk och ett av Smålands äldsta pappersbruk, vilket var i drift 1646-1879. Här tillverkades bl.a papper till tryckeriet som Per Brahe d.y. hade på Visingsö.

Vattenhjulet i Rasmus kvarn som byggdes 1662 till musköttillverkning, kvarnen byggdes om till mjölkvarn på 1700-talet. Rasmus kvarn drivs av Gränna museum och är öppen för visning under sommaren. Det går också att köpa mjöl i kvarnen. Boka visning genom museet.

Röttle å är drygt tolv kilometer lång och utgör den naturliga avvattningen av sjöarna Ören och Bunn med en fallhöjd på 108 meter. Nere vid åns utlopp i Vättern ligger Röttle hamn vackert med ångbåtsbryggan där ångbåtarna angjorde fram till 1930-talet. Här finns fina vandringsleder och en bra ställplats strax ovan byn. Det är ca 3 kilometer till Gränna med sina polkagrisar, Andrémuseet och alldeles ovanför oss ligger Gyllene Uttern om man vill njuta av en kväll vid dukat bord, kan varmt rekommenderas!