Fiskevägen och Vildmarksvägen

juli 2, 2019 Av av AoBtillsammans

Namnet Fiskevägen säger ju det mesta förstås. Vi har åkt denna många gånger på vår väg upp till Norra Jämtland. Vi tar denna även nu när vi åker vidare från Frösön. Fiskevägen 340 börjar i Krokom men vi tar oss via Nälden, Änge och går på väg 340 vid Tulleråsen. Det finns många platser att stanna till på för att få fina bilder, det är inte så mycket trafik just nu och det är skönt. Är man intresserad av fiske så är det bästa att lösa Fiskevägenkortet som ger tillgång till 13 mil fiske mellan Krokom och norska gränsen strax efter Valsjöbyn. Gäller fiske i de mesta fiskevatten inom de 9 fiskevårdsområden här i sjö, älv, bäck och tjärn.

Strax efter Valsjöbyn där sjöarna Rengen och Valsjön löper samman finns ett vackert vattenfall till vänster som vi måste ha bild och film på.

Rengsfallet – Valsjöbyn – Rengsfallet kallas Hotagsbygdens Tännforsen – mäktigt, dånande och fascinerande.

Vägen leder in i Norge och vårt mål är Gäddede och Vildmarksvägen till Jormlien. Cirka 4 mil från svenska gränsen blir det ett tvärstopp…Två storlom leker i Sandsjöen på ett sätt som vi aldrig sett tidigare. Hanen dansar på vattnet för sin imponerade hona och störs inte av Bertils fotograferande. Wow!

Med en spirituell dans lockar hanen sin hona

I Gäddede kör vi på Vildmarksvägen som utgår från Strömsund i Jämtland till Wilhelmina i Västerbotten. Detta är en av Sveriges finaste vägar när det gäller upplevelser och det upptäckte vi 1993 när vi valde denna väg. På den tiden var det tält som gällde för natten och det var en kul tid, lite väl knöligt för våra ryggar dock idag. Vi stannade på många ställen, det var hur mycket som helst som skulle plåtas. På den tiden var det film som gällde och då var man rädd om varje bildruta.

Utsikt över Kvarnbergsvattnet från Vildmarksvägen

Kolla! Vilket fint härbre nere vid sjön Lill-Jorm. Det måste vi plåta! En skylt står det Bo på Fjällgård 60:-…Ska vi byta tältet mot en fjällgårdsnatt? Så blev det och sedan blev det en lång historia med dels 3 nätter och dels återkommande under många år med fotokurser som vi höll på somrarna häruppe. Underbara minnen. Hela familjen Westberg tog sig an oss och visade hela området och det sitter kvar än. Så det blev en sväng inom och ett par nätter innan vidare färd mot Vindeln.

Utsikt över Lill-Jorm från Jormliens Fjällgård. En vy som ständigt förändras.

Tänk..det är nu 2019, 26 år sedan vi kom hit första gång. Tänk vad en liten skylt nere vid vägen kan åstadkomma i vårt liv. Det blev många resor upp hit från Skåne och många nya vänner genom bland annat fotokurserna och alla de som familjen kände. Vi gjorde något ovanligt som att framkalla diafilm som de flesta inom fotobranschen ansåg vara helt omöjligt. Men vi fixade det! På kvällarna så hade vi bildvisning och bildkritik med hjälp av diaprojektor, funkade helt kanon.

Hela området är som sagt känt för många men som kanske inte haft möjligheten att ta sig hit. Troligen känner de flesta till Beppe Wolgers saga om Dunderklumpen och jätten Jorm. Men här finns också Sveriges längsta grotta ”Korallgrottan” som upptäcktes 1985. Den kan bara besökas med guide. Vissa av grottans droppstenar är knöliga. En del liknar koraller och grottan fick sitt namn efter dem. Det är en ganska lång vandring till grottans mynning men stigen går vackert intill det natursköna och unika Bjurälvsområdet där älven försvinner ner i berggrunden på olika ställen.

Korallgrottans utgång ser betydligt större ut än den är. Bertil har tagit sig genom grottan ett par gånger och även visat hur man ljussätter i kompakt mörker med öppen slutare. Inget för folk som lider av klaustrofobi.

På vägen upp mot Stekenjokk så finns det läge att stanna flera gånger. Vid Brakkåfallet, Gaustafallet, Stora Blåsjön och en bit in mot Lejarfallet ligger den samiska samlingsplatsen Ankarede. Vi firade midsommar här för ett antal år sedan och fick uppleva samiska traditioner på nära håll. Kan varmt rekommendera detta. En mycket vacker plats med kyrka, kåtor och härbren. Ett litet kafé finns här också.

Ankarede kyrka
Kåtor och härbren – Ankarede
Brakkåfallet ligger en liten bit in från vägen på vår vänstra sida.
I området intill Gaustafallet lär man ha spelat in delar av filmen Ronja rövardotter.

Vildmarksvägen leder över Stekenjokk på högsta höjd med 879 m.ö.h som gör den till Sveriges näst högst belägna landsväg. Stora snömängder gör att den bara är öppen mellan den 6 juni fram till mitten av oktober. Precis som vägen över Flatruet är den en häftig upplevelse. Sedan 2018 är det förbjudet att stanna och gå av bilen och ut på markerna på grund av äggplockare eller kanske ännu bättre Äggtjuvar! Tidigare var det inga problem att njuta av en vandring ut i de nära fjällområdena men den njutningen har dessa tjuvar ställt till det för andra som är rädd om både djurliv och natur. Förhoppningsvis så kan det få ett slut då det numera sker en stark bevakning. Vi får hjälpas åt att hålla koll då vi är i området.

Stekenjokk har en lång gruvhistoria och det finns en bra informationsdel om detta här på en plast där det är tillåtet att stanna med bilen.

Vägen fortsätter ner mellan Marsfjällen och Borgafjäll till Kultsjöån som utgör Ångermanälvens början. Här finns den kända Trappstegsforsen med kafé och kiosk. Dessutom ett bra ställe att övernatta på med husbilen…

Trappstegsforsen