Piteälven

juli 18, 2019 Av av AoBtillsammans

Från Fällfors söker vi oss till nästa nationalälv – Piteälven. Vägen går via Hemmingsmark, Svensbyn och över Lillpiteälven till Böle. I Sikfors finns en fin camping intill Piteälven. Trots att älven utsetts till nationalälv så finner vi här ett litet kraftverk som visar att älven trots allt är utbyggd. Men det beror på att det fanns här långt tidigare och är idag uppskattat museum, kraftverket byggdes nämligen redan 1912 och är unik i sitt slag. Här ser vi en stor laxtrappa som är 115 meter lång och det sägs att här passerar ungefär 3000 laxar och öringar varje år. Ingen ytterligare utbyggnad kommer göras i älven. För flera år sedan besökte vi den mäktiga Storforsen intill Älvsbyn men denna gång leder vägen vidare mot Kalixälven.

På vår resa har vi ställt in oss på att besöka alla Sveriges fyra nationalälvar och nu har vi kommit till den andra. Pite älven har sin upprinnelse nära norska gränsen vid Sulitelmamassivet och mynnar ut i Bottenviken ca 1 mil söder om Piteå. Dess längd är ca 40 mil. För flera år sedan besökte vi den mäktiga Storforsen i Piteälven men denna gång leder vägen oss vidare mot Kalixälven.

Piteälven med det lilla kraftverket längre bort.

Sikfors gamla kraftverk, som idag ägs av Sikfors Intresseförening, togs i drift 1912, och blev då Norrbottens första större kraftverk.

Campingens stora bastukåta intill Piteälven