Tarifa

mars 14, 2020 Av av AoBtillsammans

Tarifa, vårt sydligaste mål på resan från Nord till Syd. 445 mil från Jonstorp i Skåne (omvägar) sedan starten den 19 februari. Känns klart både kul och skönt att vi nu är här. Det har varit en skiftande resa med med ömsom blåst, regn, sol och Coronavirus. På vägar med skiftande kvalitet och en massa rondeller när vi envist velat åka på omvägar utanför de stora städerna. Men kul är det och vi har trevligt i vår husbil.

Vi har stannat en del dagar hos vänner längs vägen som gett oss många tips samt även varit kunniga guider på områden som de verkligen kan. Vi är jättelyckliga för deras stora stöd till vår reseskildring. Tack kära vänner!

Idag lördag den 14 mars tog vi oss vidare från Nerja som vi varit några dagar hos Bodil och Bert för att nå Tarifa där vi nu har landat. Coronan har nått Nerja och kommunen har satt gränser på max 10 pers i grupp, stängt parker och strand med mera. I affärerna har man nu börjat hamstra och idag nåddes vi av beskedet att Spanien snart stänger sina gränser. Vad gör man då? Portugal som inte har drabbats så hårt än ligger nära oss och då drar vi dit, ingen tvekan. Detta blir vårt mål i morgon så är det bara. Danmark har även stängt sin gräns men det får bli ett senare problem att lösa. Vi mår bra och har inga känningar än så länge. vi är försiktiga med att umgås med många på samma plats, tvättar händerna nästan för mycket och bor i husbilen där vi bestämmer umgänget. Om det hjälper återstår att se. Viktiga för oss är att nära och kära mår bra, det lugnar oss bara det. Vi har laddat hem appen UD resklar mobilen som vi fick tips om och där fyllt i alla uppgifter var vi befinner oss. Då får vi info till oss om det skulle bli akut. Bra grej av UD.

I vilket fall som helst så befinner vi oss idag lördag den 14 mars i Tarifa. På vägen hit så ville vi egentligen besöka Gibraltar. Men det mesta är stängt, folk vistas inte ute i grupp så vi avstår denna gång att besöka Gibraltar, det ligger ju kvar eller hur? Vi ser den höga klippan från Algeguira och där tar vi bilder så vi åtminstone har den i vårt arkiv. Vi återkommer det känner vi i nuläget.

Gibraltar sett från Algeguira

Vi har som sagt nått vårt sydligaste mål. Idag blåser det ordentligt, ett perfekt väder för alla kitesurfarna här som synes på bilderna. Det är ju staden också extra mycket känt för och idag ser vi många tuffa grabbar och tjejer kämpa ute i vågorna. Här möts Medelhavet och Atlanten och det skapas otroliga vågor som vi aldrig någonsin skulle gett oss ut på ens om vi varit 20 år. De två vindarna som kallas levante, den varma och poniente, den kalla möts och skapar den styrka som vi kan uppleva ibland utanför Kullaberg fast inte lika häftig förstås..

Tarifa bjuder på många historiska sevärdheter. Här är det nära till Afrika, vilket gjort Tarifa till en oerhört viktig stad för handeln sedan urminnes tider. Här ser vi slottet Guzman från år 960 och nära hamnen, Castillo de Santa Catalina. Det som ger oss nyfikenhet är utposten Punta Paloma som vi ska försöka komma över till i morgon. Här ses ofta många olika fågelarter. idag inte öppet men kanske i morgon.

Castillo de Santa Catalina

Skeppen som angör Tarifa möts av Jesus Kristus statyn i hamninloppet. Vi ser det lite grann som en sydlig logo precis som globen i Nordkap.

Kristusstatyn med Afrikas kust i bakgrund
Långt ut på kajen står detta monument som vi tror har med vänskapen mellan Tarifa och Tanger att göra. Om någon vet mer om detta så meddela oss gärna.
Utsikt mot Punta de Tarifa som är den sydligaste platsen på europeiska kontinenten.
I hamnen ligger en av båtarna som går till Tanger – Afrika, vars höga kust vi ser här från Tarifa. Ser ut ungefär som när vi sitter i Helsingborg och ser över till Helsingör.

Vi tar farväl av vårt sydliga mål söndagen den 15 mars och drar oss mot den Portugiska gränsen. Kitesurfarna är fortfarande igång och ser inte ut att ha några mer bekymmer än hur de ska bemästra vågorna…