Vindelälven

juli 7, 2019 Av av AoBtillsammans

Sveriges första nationalälv blev Vindelälven 1970 genom att den erhöll skydd mot utbyggnad av regeringen Palme. Starka krafter lyckades stoppa den planerade stora utbyggnaden med sin kamp under 1960- talets slut. Vindelälven utsågs dock till nationalälv först 1993 och tillsammans med 3 andra älvar i Sverige som också hotats av utbyggnad. Det är Piteälv, Torne älv och Kalixälven som också fick sitt förstärkta skydd som nationalälv.

Bilden ovan tog Bertil från helikopter en tidig morgon kl. 01.30 och är från Vindelälvens upprinningsområde vid sjön Tsaggiekjávrieh nära norska gränsen som syns i bilden horisont. Det var en mäktig upplevelse att få fotografera detta område i soluppgången det vill vi verkligen lova.

Till en början är älven inte så bred. Så här en liten bit uppströms Ammarnäs är den inte bredare än en å kan man tycka men allt eftersom den ringlar sig på sin väg ner mot Umeå så tillkommer alla tillflöden, ån växer till en stark älv med 100 talet forsar trots dess låga fallhöjd.
Vindelälvens 50 mil långa färd ut till Bottenviken går längs väg 363 och det finns så många ställen att stanna för att njuta och kanske fiska eller fotografer som vi mestadels gör klart…fast vill man fiska så är det fiskkort som gäller. Det finns många ställen utmed vägen att köpa detta. PÅ bilden blommar brudborsten i mängd intill älvkanten.

Ammarnäs var en av de två fasta platser som vi bodde ofta på när vi jobbade med boken Med vingar längs Vindelälven. Den andra var Vindeln och på Hotell Vindelngallerian https://www.vindelngallerian.se där vi kunde sätta upp vår datorutrustning under långa tider. Utan dessa platser så hade vi inte fått vårt bokprojekt i hamn. Vi hade ju mellan 125 och 150 mil enkel resväg från Skåne som skulle omöjliggjort ett genomförande under de fem åren vi arbetade fram bild och textmaterial. I Vindelns kommunområde hade vi flera som gav sitt personliga stöd till det som sedermera anses vara det största bok- och filmprojektet om Vindelälven.

Flygfoto över Vindeln 2/8 2011. I förgrund byn Västomån intill den brusande älven.

Vi har nu nått ett delmål i Vindeln och kan lätta på packningen hos Hotell Vindelngallerian inför invigningen av biosfärområdet den 17 augusti. Vi tar ett par dagars paus här, servar husbilen och gör klart för den långa resan upp till Nordkap med planering för vilka vägar och eventuella övernattningsplatser som känns bra och utan långa avstånd mellan.