Andøya- lunnefågel

augusti 4, 2019 Av av AoBtillsammans

Ett hett tips från våra vänner var Andøya och byn Bleik där det fanns möjlighet att med båt fotografera lunnefågel och havsörn. Det satt som en smäck! Vi har alltid velat komma till en plats för att få bilder på lunne, det såg ut att kunna bli bra väder och Andøya längst upp i norra Lofoten hade vi aldrig varit tidigare. Får vi då se havsörn också så kan det inte bli bättre. Vi drog direkt!

Från färjan till Melbu är det fri sikt långt ut på Norska havet
Det är något speciellt med broar som förbinder ö efter ö här på Lofoten. Innan dessa byggdes var det färja som gällde. Här från Stokmarknes åker vi över bron till Børøya. I Stokmarknes lägger Hurtigrutten till och här finns även Hurtigruttsmuseet.
Hadselbrua som förbinder Børøya och Langøya är häftig, det blir ett stopp för att ta bilder då vi ser en av Hurtigruttens båtar passera under den 1011 meter långa bron. Med 30 meters höjd så är det en snäll passage för de stora båtarna. Vi räknar till 27 spann. Bron byggdes på 1970-talet och öppnades 1 juli 1978.

Vi kryssar vidare på väg 82 och tar oss över bron vid Sortland. Vi kommer in på en väg som passar oss rätt bra..Kringelvejen och nästa bro över till Lilandvejen…så här fortsätter det med fler broar över bland annat Risøysund och ganska snart är vi komna till Andøya. Helt plötsligt så blir det ett lite plattare landskap än vi är vana vid häruppe.

Man kan utsmycka sin fiskestuga på många sätt men glatt är det för oss som passerar.

Vi tar oss upp till Andenes som bjuder på valsafari och mycket annat. Vi har varit med om detta tidigare så det som lockar mest nu är Lunnesafari i Bleik. Vi besöker Andenes fyr vars torn är i gjutjärn, 40 m högt och är ett av de högsta tornen i Norge. Fyren är från 1859 och den hålls tänd under augusti till april , släckt när det är midnattssol.

Vi följer en mindre väg och ser ut över Bleikøya där alla lunnefåglarna och havsörnarna häckar. Vi hoppas på bra väder imorgon, turen startar kl.10.

Läs skylten, det är tänkvärda ord. Till höger i bilden syns Bleikön.
Kvällen är ljummen och havet helt lugnt. Båtarna speglar sig i vattenytan så skulle man vända på bilden så ser bilden nästan lika ut.

Det är morgon den 4 augusti och solen visar sig på önskat sätt, den är på väg upp bakom topparna men vinden har börjat öka. Skepparen bestämmer sig för att vi ska gå ut och fler folk kommer till och vill åka med. Men det gäller i första hand för oss som har bokat och det var tur att vi med en inrådan från Bo-Göte och Kristina gjorde detta dagarna innan.

Det är ingen längre tur till ön men som sagt, det har börjat blåsa upp och båten ligger allt annat än stilla…Med våra längre tele så är det inte lätta att hålla kameran stilla, vi hoppar upp och ner och får ibland hålla hårt i relingen. Öka isotalet, dra ner till bländare 5,6! det går inte med några längre exponeringstider här inte, det handlar om snabba tider för att få bild på de små snabba lunnefåglarna som väller ner från sina platser på ön. Det ser ibland ut som det vore en stor myggsvärm…

Det är inte mygg..det är lunnefåglar som är på väg ner för att hämta småfisk ur djupet.
Lunnefåglar vid sina bon
Med en liten startsträcka så går det att komma upp i luften…
..nu blir det mat till mina ungar
Lunnefågel tillhör släktet alkor och är ca 30 cm lång, betydligt mindre än vi trodde faktiskt. Det som är otroligt är att den kan dyka ända ner till 60 meter för att fånga fisk.

Skepparen slår plötsligt med ett rör på relingen och som på en order dyker några havsörnar ner mot oss. Havsörnen är mäktig och de vet att det bankas fisk. Trots allt hoppande hit och dit hinner vi få några bra bilder på dem.

Med en film från naturen runt Bleik, upplevelsen med lunne, havsörn, liten snabb vessla och alla från havets ebb, strandade maneter och sjöborrar vill vi ge en liten smak av kärlek till Lofoten. https://youtu.be/Cf9omoDglAE

Tack för denna gången Bleik och Midnattsol camping – vi ses!