På ingång till Nerja

mars 13, 2020 Av av AoBtillsammans
Puente del Águila – Nerja

På väg in till Nerja så blir det ett snabbt stopp när den vackra bron på bilden dyker upp på vår högra sida. Akvedukten Puente del Águila byggdes i slutet av 1800-talet i romersk stil för att transportera vatten till San Joaquins sockerbruk i den näraliggande orten Maro. Med sina 36 bågar i fyra nivåer så är det en vacker skapelse att fotografera och bara för en sådan skull har man byggt ett par parkeringsplatser, det tackar vi särskilt för.

Nerja

…den vita byn vid ett blått hav har någon beskrivit staden som morerna redan på 900-talet benämnde med namn Naricha (överflödande källa). Det känns faktiskt så också när vi vandrar runt i byn med kunniga guider som Bert och Bodil. Att byn, eller staden ska vi nog säga, lockar många nordeuropéer är helt förståeligt. Här är mycket vackert, rent i varje krök och härligt att vandra runt, njuta av alla fina byggnadsverk som man tydligt försöker hålla ner höjden på, vilket vi gillar. Det ger mer ”space” för intryck och bilder förstås.

Nerja från höjden där vi bodde. Just denna dagen blev dramatisk. Från vår utblick såg vi rök från centrala delen, det visade sig vara en lägenhetsbrand. Vi hoppas att ingen kom till skada.

Nerja utvecklades som by under 1400-talet. Dess historia från morerna, deras religion, när spanjorerna tog över och kristnade staden är intressant. I slutet av 1800-talet drabbades området av en kraftig jordbävning som raserade både mark och byggnader. Kung Alfonso XII besökte Nerja för att informera sig om läget. Han stannade upp vid den utskjutande klippan där de gamla kanonerna står uppställda än idag. På denna klippa byggde morerna sin borg på 800-talet och därefter byggdes ett kastell på samma plats som en försvarsanläggning. Utsikten är hänförande vacker och kungen utropade vid sitt besök ” Detta är Europas balkong!” Sedan dess kallas utsikten vi står på idag för El Balcón de Europa. Helt i stil med vår tanke Omvägar i Europa…

Europas balkong från håll
På uteserveringarna sitter fortfarande folk men inte så tätt som tidigare.
Kvällens ljus skapar en fin atmosfär över Nerja.