Tivedens Nationalpark

juni 26, 2019 Av av AoBtillsammans

Vi har varit här tidigare men det är mer än 15 år sedan så det är med lite nyfikenhet att återkomma. Dels för att vi mindes en fin camping som ligger högt upp med en härlig utsikt över Bocksjön och där vägen sedan leder vidare in i nationalparken.

Stenkällegårdens camping ligger vackert intill Bocksjön. Fina platåer med gott om plats. Campingen ligger ett par kilometer in från väg 49 mellan Karlsborg och Askersund.

Tivedens nationalpark bildades 1983 och har utvidgats ytterligare 2017 till 2030 hektar för att bevara området med skog, sjö och sprickdalar på ett mer sammanhängande sätt. Tivedens nationalpark är ett spännande område att vandra runt i med stora klippblock som bildat mystiska grottor. Junker jägares sten, Stora och lilla trollkyrkan och Stenkällan lockar oss vidare in i den täta gammelskogen. Små skogssjöar syns emellanåt mellan den täta skogens träd. Området är rikt på fågel och vi får en snabb bild på en storlom i flykt. Det finns fina ljudguider om nationalparken och med fågelläten längs spåret.

Området är stort, mycket stort, så vi tar god tid på oss att vandra runt och upptäcka nya platser hela tiden. Utanför nationalparken ligger sjön Fagertärn som är känd för sina röda näckrosor och det missar vi inte när vi drar vidare från Stenkällegården, vi har nu tagit ut nästa mål.